вторник, 12 февруари 2013 г.

Картофки на ветрилце



Отдавна им се каня на тия картофки, но днес им дойде реда. Безкрайна ми е тая зима заради нямането на пресни зеленчуци и ми се свършва мисленето как храната да е по-интересна, по-вкусна и зимната поредица от картофи под всякаква форма взе да ми досажда. Малкото свежести на пазара са с такива баснословни цени, че в момента в който погледна цената ми се изпарява желанието да ги купувам. И пак се връщам на добрите стари картофи, гримирани по нов начин. Това им е хубавото на картофите, че вървят с всякакви меса, риби, филета, сирена и какво ли още не, но пък и самостоятелно се представят блестящо и спасяват положението с вечерята.

Приготвянето им е толкова лесно, че не знам дали си заслужава да бъде описвано.

Продуктите:

5-6-7-8 картофа
няколко скилидки чесън
сол и пипер
подправки според кой, каквито обича: босилек, мащерка, чубрица, розмарин
5-6 с. л. олио или зехтин
2 с. л. оцет
1 каф. чашка бира
щипка червен пипер

Сосче:


шепа копър
5-6 с. л. кисело мляко
1 с.л. майонеза
2-3 кисели краставички


Обелени и измити, картофките си изчакват реда да бъдат нарязани, по-точно прорязани, на около сантиметър от основата.
Скилидките чесън, нарязани на филийки, влизат във всеки прорез, поръсват се с подправките. Предвидете си по скилидка чесън на картоф. Разбира се, размерът на картофите има значение :). Моите бяха средно големи, и си "глътнаха" по една скилидка чесънче. Поръсих ги с олиото, биричката и оцета и това е цялата работа. Завити под фолио отиват в предварително загрята фурна на 190 градуса за 40 минути и още 10 без фолиото, за да добият търговски вид.

Всичките съставки за сосчето ги изсипах в блендера и ги смлях за 15 секунди.

Тази рецепта ми отне повече време да я напиша, отколкото самото готвене. Вариациите на точно тия картофи са безкрайни. В прорезите може да се сложи колбас, филе, сирене... абе каквото има залежало из хладилника. Естествено поднасянето им може да е със сос или без, според вкуса и предпочитанието на всеки.


Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!



Няма коментари: