събота, 9 февруари 2013 г.

Ароматно пиле с джинджифил и маслини



Рецептата е телевизионна, разбира се. Вече казах, че не претендирам за авторство на рецептите, които публикувам. При мен е модифицирана, за вкусовете на семейството. Вярна си е приказката "Във всяко село - адет, във всяка къща - табиет". 

Сега съставките:

6-7 порции пилешко месо
4-5 картофа
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
10 грама сух джинджифил (в магазините има точно такива разфасовки по 10 грама)
1 с. л. черен пипер
1 с. л. червен пипер
щипка индийско орехче
щипка куркума
1. с. л. сол


обезкостени маслини
кората на 1 лимон
около литър пилешки бульон


Всичките тия подправки, включително лука и чесъна нарязани на ситни парченца (дори индийското орехче пробутах, въпреки че мойте хора не го обичат, ама не разбраха, че е вътре), ги смесих в купата на миксера и омазах пилешкото. Оставих го да си постои докато си обеля картофите. В тиган с 2-3 лъжици олио запържих месото за около минута от всяка страна, бутнах картофите при пилето и залях с бульона. Като позавря го прехвърлих във фурната за около 50 минути на 200 градуса с вентилатор. Естествено, фурната е предварително загрята. Това май трябваше да го напиша в началото на рецептата. Е, казвам го сега- още като включите котлона да си запържите пилето си включете и фурната.

Аз имам един от тия чудни тигани, които могат да се слагат във фурна, но ако нямате такъв, препоръчвам да започнете готвенето направо в тенджера, че да не цапате и миете куп съдини. Препоръчвам въпросната тенджера да не е с пластмасови дръжки, защото придават един ...хм...специфичен аромат и привкус, ако попаднат във фурната.

Накрая извадих месото и картофите в тавичка, а към поизврелия сос добавих нарязаните маслини и кората на лимона. Оставих го да покъкри 2-3 минути. При мен стана малко редичък соса, явно си бях отпуснала ръката с течността, та си го уплътних с една лъжица царевично нишесте, разтворено във вода. 
Самото пиле стана много вкусно, а сосът е направо страхотен- плътничък, ароматен...мммм...красота, просто!

Да се сготви цялото това разкошество отнема около час и нещо, да речем, че е час и половина. Най- много.

Сипвате по чиниите и поднасяте с усмивка!

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Няма коментари: