събота, 2 март 2013 г.

Първомартенска панакота






Позволете да честитя на всички днешният Първи Март и да ви пожелая да сте много, много, ама наистина МНОГО здрави!
Видно е, че днешната рецептичка е съвсем тематична - панакота в бяло и червено.
Панакотата, ако някой не я е опитвал, е много вкусен, лек и нежен десерт. Сигурно има хиляди начини за поднасяне. Има рецепти с ликьори, плодове, кори от лимон, желета, чай и какво ли още не... Следващият път ще я направя по някой от другите начини, които съм си харесала, но днешната панакота е приготвена само с основните съставки и декорирана с ягодов сос. 
Аз, разбира се, проверих как я приготвят и Джейми Оливър и Гордън Рамзи, защото гоним звездните висоти, нали? Дааа... така ми се иска да имам една такава телевизионна кухня, в която да има място за всичко, да имам всякакви уреди и различни красиви чинии и подноси и всичко, което излиза от фурната или тенджерите ми да изглежда достойно за списание. Ох, размечтах се, но се връщам на рецептата.

Приготвянето на панакотата отнема 10 минути, максимум 15. Не повече!

Продуктите за 4 порции:

350 мл течна пълномаслена сметана
100 мл прясно мляко
100 гр. пудра захар
1 ванилия
1 пакетче желатин

За ягодов сос:

5-6 ягоди
1/2 ч. ч. захар
4-5 с. л. вода
2 с. л. ром
2 с. л. лимонов сок

Сега... ако се питате какво е това чудо "пълномаслена сметана" - това е сметана с по-висок процент масленост. Между 30 и 40 % според различните дефиниции. Аз успях да намеря с 35% масленост в Метро.

Приготвянето:

Панакота се приготвя елементарно просто. Смесват се пълномаслената сметана, млякото, захарта и ванилията и се слагат на котлон да заври. Оставя се да поври не повече от 2-3 минути и се дърпа от огъня. Добавя се желатина, разтворен на водна баня и се налива в чашки, формички, форма за кекс - в какъвто съд сте решили.
Сосчето го направих като загрях на котлон ягодите със захарта и водата, варих ги няколко минути, добавих рома и накрая лимоновия сок. Всичко това го пасирах и сервирах.


















Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Няма коментари: