неделя, 17 февруари 2013 г.

Мъфини с моцарела и маслини



Поредният сив февруарски ден. Навън започва да вали. А аз нямам никаква закуска за децата. Дори и хляб нямам. Кой да се сети хляб да купи. И без това не го ядем. Вчера изпържих на филийки хлябът, който цяла седмица бавно съхна и се беше превърнал почти на камък. Но вчера си беше за вчера. Днес е нов ден и между глътките кафе трябва да измисля нещо.
Намерих пакетче моцарела, незнайно как оцеляла почти 2 дни, че дъщеря ми много я обича и като я види в хладилника не и прощава никак. Реших, че това ще е основата на закуската и ето ви резултата - много симпатични и вкусни солени мъфинчета. 
Забъркването им отне 15 минути, а печенето 25, така че сега спокойно мога да си сипя второ кафе. 

Продуктите:
за 1 доза- 12 мъфина

1 1/2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер 
сол на вкус (при мен 2 щипки)

1 ч. ч. прясно мляко, (напълнена до 1 пръст под ръба, тоест не е догоре)
1/2 ч.ч олио
1 яйце

1 топка моцарела
3 с.л. обезкостени маслини
2 щипки босилек
2 перца зелен лук
 

За начинаещи готвачи, да поясня, че технологията на мъфините е да се смесят отделно сухите и мокрите съставки и после да се обединият. Не се иска много много бъркане. Изобщо не се ползва миксер. Всичко се разбърква с телта 4-5 пъти докато се обере брашното. Като си забърках тестото добавих моцарелата на кубчета, маслините и лука.
Формичките се пълнят на 2/3 от обема си, за да има място да  се надигнат, в противен случай ще се разплуят из тавичката и после пада голямо стъргане.

Пекох ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Изключих фурната и ги оставих вътре за още 3-4 минути вътре на топличко и тогава извадих тавичката
Преди да ги извадите от гнездата е добре да ги оставите да "починат" за 5 минути, но моите домашни ги нападнаха още горещи, което леко им посмачка външния вид.

Сега виждам, че снимката не е много добра, но.......не останаха, че да повторя снимката. 



Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Няма коментари: