вторник, 12 февруари 2013 г.

Свински филета с бадеми





Тази рецепта я видях в една от тия брошурки за промоциите в търговските вериги, които ни пълнят пощенските кутии и заминават в боклука, често без дори да са разгърнати. Използването на ядки в сосове надали е новост за някого. Хареса ми звученето на комбинацията сметана и ядки, едно такова фюжън ми звучеше, модерност някаква... и ето ви го резултата, като предварително казвам, че никак не се придържах към написаното, а си импровизирах според собствените си вкусове.
Резултатът е безобразно, ама наистина безобразно вкусен. Не съм очаквала! Бадемите придадоха невероятно звучене на соса.... като струнен квартет, не, не... по-скоро като истинска вкусова симфония.
Препоръчвам, препоръчвам, ПРЕПОРЪЧВАМ!!!

Продуктите за 4 порции

4 обезкостени свински котлета
3-4 с.л олио или зехтин
3-4 с. л. брашно
1 ч.л. червен пипер
щипка черен пипер
щипка босилек
много малко индийско орехче

1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. бяло вино
1 ч. ч. готварска сметана
1 каф. чаша вода
1 с. л. горчица
1 каф. л. хрян
сол на вкус

1/2 чаша филирани бадеми, запечени на сух тиган

Приготвянето:

Да започна с това, че е добра идея това ястие да се готви в тиган, който има капак.

Тъй като котлетите ми бяха доста дебелички, аз си ги разцепих по дължина. Смесих брашното с всички сухи подправки: червен пипер, черен пипер, босилек, индийско орехче. Овалях месото в тази смес и запържих по една минута от всяка страна, колкото да се запечата. Извадих месото от тигана и в остатъчната мазнина запържих лука и чесъна, нарязани на ситничко. Не се изкушавайте да добавяте допълнително мазнина. Ако ви е останала дори една лъжица след запържването на месото, това е напълно достатъчно. Като се запържат лука и чесъна заливам с бялото вино. Започва едно усилено изпаряване и кипене, но това си е нормално. Истинските готвачи му казват "деглазиране". Аз му казвам "простичка магия". След около минута-две добавих водата, горчицата и хряна, а накрая сметаната. Овкусих със сол и изчаках да заври. Върнах месото за 25 минути в този сос, сложих капака и намалих температурата, така че да къкри, а не да ври като сбъркана магическа отвара.
Добавих филираните бадеми 10 минути преди да изключа котлона.
Отделно си запекох цели бадеми, които обелих от люспите, а намерих и три стръкчета зелен лук, забравени в хладилника, които нарязах и оползотворих под формата на декорация при сервирането. 

Като време отне около 40-45 минути:
3-4 минути за запечатване на месото 
5-6 минути за лука и чесъна
3-4 минути за завиране на виното, водата и сметаната
25-30 минути къкрене на тих огън


















Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

2 коментара:

Анонимен каза...

пак ще трябва да готвя :)

Unknown каза...

Но ще си заслужава! :))